O vedetă populară: Maria Butilă!

     “Folclorul este cea mai de preţ avuţie pe care o poate avea un popor”
      Maria Butilă s-a născut şi a crescut în localitatea Filea, comuna Deda, pe Valea Mureşului Superior, în mijloc de vară.
      Din acele locuri a cules tot ceea ce a reuşit sufletul să sedimenteze în anii copilăriei, ca apoi gândurile frumoase, melodiile auzite şi inspiraţia Mureşului să fie transformate în melodii frumoase ce au ajuns de-a lungul timpului şlagăre populare.
     De numele Mariei se leagă melodii precum “Ceteruica, dragă mi-i”, “Vai de mine lumea-mi trece” sau “Zice lumea că-s de lume”.
     Primă casetă audio a imprimat-o în anul 1994, iar în iarna anului 2009 a realizat cel mai recent album “Zice lumea că-s de lume”.
     Există ceva în muzica şi versurile acestor piese ce te face să îl asculţi dintr-un capăt în altul. Te poartă din casa părintească, pe uliţa satului şi departe în străinătatea trupului şi a sufletului dar şi călătoria prin timp. Un album cu cântece de joc şi veselie dar şi cântece ale căror versuri maschează în cuvinte bine meşteşugite adevăruri uneori prea dure. Cred că asta e şi menirea artistului de a reuşi să transpună realităţi, îmbrăcate frumos în versuri şi ritmuri plăcute sufletului.
     Pe lângă cariera artistică, Maria Butilă este redactor de emisiuni radio – tv şi contribuie la păstrarea valorilor tradiţionale româneşti.
     Rep: Ce zonă folclorică reprezentaţi şi de unde începe cântecul popular al Mariei Butilă?
     Maria Butilă: Reprezint cu dragoste de oameni şi cu responsabilitate deosebită, cântecul popular de pe Valea Mureşului Superior. Am crescut legănată de aceste cântece, iar una dintre multele griji ale mamei mele era aceea de a-mi face cunoscut cântecul din toate zonele ţării. Astfel, dis de dimineaţă mă trezea cu programele de muzică populară difuzate de Radio Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova, Tîrgu Mureş. Nici tata nu era indiferent la faptul că fata lui cea mică are darul cântecului şi de câte ori avea ocazia îmi fredona cântece vechi.

                         INTERVIU De Mihai Teodor Naşca
     Rep: Care ar fi principalele trăsături care definesc cântecul zonei pe care o reprezentaţi?
     Maria Butilă: Aş zice că ritmul cântecelor noastre de pe «Vale» este dat de râul Mureş, care, când mai domol, când mai zglobiu îşi continuă cursul ducând cu el dorurile locuitorilor acestor plaiuri. Textele poartă amprenta oamenilor hotăraţi, asprii, harnici peste măsură, frumoşi şi şugubeţi. Ceea ce caracterizează zona etnofolclorică diferenţiind-o de celelalte este “De-a lungul”, acel minunat joc de perechi, pe care îl găsim doar aici.
     Rep: Aveţi un model în ceea ce a însemnat activitatea dumneavoastră?
     Maria Butilă: Nu am nici un model, întotdeauna am căutat să fiu eu însămi, să nu seamăn cu nimeni. Mi-am dorit un stil al meu şi îl am. Îmi plac însă interpreţii din “generaţia de aur” a cântecului popular. Întotdeauna le-am admirat, pe lângă talent, caracterul frumos, omenia, modestia, onestitatea. Îmi plac şi tinerii interpreţi, chiar sunt câţiva care calcă pe urmele înaintaşilor cu o siguranţă uimitoare.
     Rep: Cum vede interpretul de muzică populară satul românesc contemporan? Mai păstrează el tradiţiile care l-au definit?
     Maria Butilă: Din păcate oamenii sunt preocupaţi de grija zilei de mâine, interesul pentru păstrarea tradiţiilor, a obiceiurilor, a scăzut într-o perioadă îngrijorător de mult; aveam impresia la un moment dat că ne pierdem identitatea, dar, sunt deosebit de bucuroasă că de vreo doi ani încoace oameni care ţin la ,,avuţia naţională,, au început să mişte lucrurile; eu zic că satul românesc va ajunge în curând să fie preţuit la adevărata lui valoare şi o să fim părtaşi la o revenire în forţă a ceea ce ne defineşte. Îmi saltă inima de bucurie atunci când văd crescând tot mai mult interesul tinerilor pentru cântecul şi jocul popular. Tot mai mulţi sunt preocupaţi de a-şi însuşi aceste arte, de a le perfecţiona şi nu poate decât să ne bucure acest lucru. Click pt.tot interviul ...