Eugenia Florea despre Maria Butilă...

               EUGENIA FLOREA - redactor muzical Radio Romania Actualitati     

     Privindu-i si admirandu-i pe unii dintre tinerii zilelor noastre pe care Dumnezeu i-a inzestrat cu talent si dragoste pentru cultura si arta traditionala, imi vine sa cred, ca macar in acest spatiu spiritual ne vom pastra curatenia si puritatea, cantecul si portul pe care bunii si strabunii nostrii ni le-au lasat drept mostenire.
     Printre acesti tineri care se apleaca cu pasiune si respect asupra creatiei populare ce isi are izvorul in sufletul taranului roman si este pastrata de-a lungul vremii, se numara si Maria Butila de loc din Filea, judetul Mures.
     Aceasta tanara si talentata interpreta a aparut asemeni unei flori in zorii diminetii, cu ani in urma, pe scena unui concurs de folclor.
     Cu o voce in ale carei vibratii simtim fiorul taranului roman, cu o straita de cantece scoase din lazile de zestre ale bunicilor, ale parintilor, ale oamenilor din sat, cu talentul daruit de Dumnezeu si cu un deosebit simt artistic nativ, Maria Butila se incumeta la o varsta destul de frageda sa porneasca pe drumul artei muzicale.
     Inca de la primii pasi a avut confirmarea specialistilor si a marelui public ca alegerea sa este cea buna.
     Cucereste in foarte scurt timp inimile celor care o asculta si reuseste sa se impuna prin personalitatea sa interpretativa.
     Premiile otinute la toate confruntarile folclorice la care a participat, inregistrarile din studiourile Radio din Bucuresti, aparitiile in emisiuni de televiziune, succesul de care se bucura cu fiecare prezenta a sa pe scenele de concert din tara dau girul talentului si a profunzimii cu care Maria Butila intelege adevarata menire a unui interpret de cantec popular.
     Anii au trecut si iata ca Maria Butila a reusit sa-si inscrie numele printre valorile interpretative ale tinerei generatii nu numai prin talentul sau dar si prin faptul ca si-a continuat drumul drept al adevaratului folclor.
     Foarte aproape de izvorul cantecului, de inima taranului roman-creatorul sau-dornica de a pastra si de a valorifica tot ceea ce este autentic, Maria Butila face cunoscute aceste creatii nu numai prin vocea sa dar si prin programele si emisiunile de muzica populara difuzate pe postul Studioului regional de Radio Targu Mures, acolo unde, in calitate de redactor incearca sa pastreze adevarul prin cantec.